Bekendmaking Nationale Iconen op 23 september 2019

Wat zijn Nederlandse topinnovaties die wereldwijde problemen oplossen én bijdragen aan onze economie? En Nederland zo mondiaal op de kaart zetten? Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat)  maakt op maandagavond 23 september de drie nieuwste Nationale Iconen bekend in Amsterdam.

Baanbrekende innovaties

Het kabinet is voor de derde keer op zoek gegaan naar baanbrekende innovaties waar Nederland in de toekomst de wereld mee kan veranderen. De verkiezing van de Nationale Iconen onderstreept de Nederlandse ambities om als Europees innovatieleider toonaangevend te blijven.

Bij de vorige editie in 2016 werden Blue Energy (energie uit water), Growboxx (beplanting in droge gebieden) en Lighthouse (medische isotopen) benoemd tot Nationaal Icoon. In 2014 werd de verkiezing voor het eerst georganiseerd. Toen werden in de Ridderzaal vier innovaties benoemd: gekweekte stamcellen, Quantum Technologies, Hybride aardappels en de Bioneedle.

Jury

De jury die de Nationale Iconen aan het kabinet voordraagt staat net als in 2016 onder leiding van voorzitter Hans Wijers. Verder nemen deel in de jury: Barbara Baarsma, Frans Blom, Marion Koopman, Aukje Kuypers en Wim van Saarloos.

Lees meer over de tien finalisten.