Bioneedle - Een nieuwe manier om dieren en mensen te vaccineren

Bioloog en dierenarts Gijsbert van de Wijdeven vond een nieuwe manier om dieren en mensen te vaccineren: de Bioneedle. In plaats van gebruik te maken van spuiten, naalden en flesjes ontwikkelde hij een systeem, waarmee de kant-en-klare bionaaldjes, ieder met de juiste dosering vaccin in droge vorm, ingebracht worden via een hogedruk-instrument en die onder de huid oplossen. Dit betekent een sneller en schoner proces, minimale kans op fouten en gemakkelijke distributie in ontwikkelingslanden.

Het vaccinatiesysteem biedt kansen om vaccinaties van kinderen wereldwijd te verbeteren. Nog steeds sterven jaarlijks meer dan 1,2 miljoen kinderen door besmettelijke ziektes, waartegen ze beschermd hadden kunnen worden. Ook kan het helpen bij de aanpak van pandemieën en bij het werken aan een betere Emergency Preparedness. Als Nationaal Icoon is deze manier van vaccineren breed onder de aandacht gebracht bij diverse bedrijven, organisaties en overheden. Zo heeft de World Health Organization (WHO) aangegeven dat het een belangrijke nieuwe vaccinatiemethode kan worden.
 
Na enkele jaren verdere voorbereiding is de technologie ondergebracht in de nieuwe onderneming Bioneedle Drug Delivery BV, gevestigd op het Leiden Bio Science Park. Het bedrijf werkt aan een samenwerking met de farmaceutische industrie, universiteiten en met partijen die zich bezighouden met gezondheid van mensen in achtergebleven gebieden in de hele wereld. Ook wordt gewerkt aan samenwerkingsverbanden met landen met lagere en midden-inkomens, zoals de Wereldbank die formuleert.
 
Op 23 maart 2021 verscheen het rapport van de Nederlandse Vaccinatiegezant over de staat van paraatheid van Nederland op het gebied van vaccinproductie en uitrol van vaccinaties. In dit rapport wordt Bioneedle genoemd als alternatieve technologie die kan helpen bij het vereenvoudigen en efficiënter maken van de vaccinatieketen. De drie criteria waarop Bioneedle tot nationaal icoon is uitgeroepen komen alledrie tot uiting: innovatief, maatschappelijk van belang en bijdragend aan de bv Nederland.

Voor meer informatie: www.bioneedle.com