Bioneedle - Een nieuwe manier om dieren en mensen te vaccineren

Bioloog en dierenarts Gijsbert van de Wijdeven vond een nieuwe manier om dieren en mensen te vaccineren: de Bioneedle. In plaats van gebruik te maken van spuiten, naalden en flesjes ontwikkelde hij een systeem, waarmee de kant-en-klare bionaaldjes (Bioneedles), ieder met de juiste dosering vaccin in droge vorm, ingebracht worden via een hogedruk-instrument en die onder de huid oplossen. Dit betekent een sneller en schoner proces, minimale kans op fouten en gemakkelijke distributie in ontwikkelingslanden.

Het vaccinatiesysteem biedt kansen om vaccinaties van kinderen wereldwijd te verbeteren. Nog steeds sterven jaarlijks meer dan 1,2 miljoen kinderen door besmettelijke ziektes, waartegen ze beschermd hadden kunnen worden. Ook kan de Bioneedle helpen bij de aanpak van pandemieën, zoals ebola. Het draagt bij aan het terugdringen van het aantal sterftegevallen als gevolg van besmettelijke ziektes.
 
Als Nationaal Icoon is Bioneedle breed onder de aandacht gebracht bij diverse bedrijven, organisaties en overheden. Zo heeft de World Health Organization (WHO) aangegeven dat Bioneedle een belangrijke nieuwe vaccinatiemethode kan worden. Er wordt ook gewerkt aan een samenwerking met onder meer een Universitair Medisch Centrum.

Tijdens de economische missie naar India, onder leiding van premier Mark Rutte, is op 24 mei 2018 een Memorandum van overeenstemming (Engels: Memorandum of Understanding, MoU) getekend tussen vaccin-ontwikkelaar Intravacc (onderdeel van het ministerie Volksgezondheid, Wetenschap en Sport) en vaccin-producent Serum Institute India. Onderwerp van deze MoU is de ontwikkeling van de Bioneedle in combinatie met het Mazelen Rubella-vaccin.

Gemeten naar aantallen doses is Serum Institute India de grootste vaccinproducent van de wereld, hetgeen de positie van Bioneedle aanzienlijk verbetert. Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuw laboratorium, speciaal voor de verdere ontwikkeling van Bioneedle.