Hybride aardappel - Een nieuwe veredelingstechniek toegepast op aardappelzaad

Solynta ontwikkelde een nieuwe veredelingstechniek. De techniek paste het bedrijf toe op aardappelzaad in plaats van op pootgoed, waarmee het genetisch materiaal van de aardappel is verbeterd en er meer variatie in aardappelrassen is gekomen.

De baanbrekende techniek maakt het mogelijk de voedingswaarde van aardappels te vergroten en verschillende aardappeltypes te verbouwen. De aardappelen zijn ook minder gevoelig voor ziektes. Solynta draagt met dit project bij aan de mondiale wereldvoedselvoorziening. Solynta ontving eerder  € 2,5 miljoen aan Europese subsidie binnen het programma Horizon2020.

Op basis van ideeën en technologie van Solynta startte de Wageningen Universiteit (WUR) een onderzoek naar de aardappel als basisvoedingsmiddel om honger in de wereld te bestrijden. Om de kennis van de veredeling van de gezondere aardappelrassen in Nederland te versterken en om nieuwe producten te ontwikkelen in de aardappelmarkt, nationaal en mondiaal. 

Ook is er inmiddels een missie geweest om te onderzoeken of in Oost-Afrika aardappelen ontwikkeld kunnen worden die geschikt zijn voor deze regio. Er lijken goede aanknopingspunten te zijn. Met diverse andere landen/regio’s lopen er vanuit Solynta ook contacten.