BiosparQ (Leiden): snelle en betaalbare diagnostiek van infectieziekten

Met de Cirrus D20 is – in tegenstelling tot de huidige methode die minimaal zes uur tot twee dagen duurt – binnen 15 minuten vast te stellen welk micro-organisme de infectie veroorzaakt. Dat is niet alleen kostenbesparend; door deze snelle identificatie kan er direct gericht worden voorgeschreven. Naast een medische toepassing is de Cirrus D20 ook geschikt om de microbiële veiligheid van industriële producten (voedingsmiddelen, drank, bloembollen) te testen

WAT
Innovatieve technologie, die binnen 15 minuten een diagnose van een infectieziekte kan doen. Binnen enkele minuten na het nemen van een monster is de volledige bacteriesamenstelling te bepalen. Door cellen één voor één te analyseren, zijn geen tijdrovende teelt- of isolatieprocessen nodig. Ook is er geen dure laboratoriuminfrastructuur nodig of inzet van andere kostbare middelen. Met de huidige database zijn urineweginfecties al aan te tonen. En het aantal te diagnosticeren infecties zal zich de komende tijd verder uitbreiden. Ook is toepassing in andere sectoren mogelijk, zoals voor voedselproducenten en bloembollen.

WAAROM
De huidige standaardmethode om ziekteverwekkende micro-organismen vast te stellen duurt minimaal 2 dagen. Door de snelle diagnostiek van 15 minuten kan een arts direct gericht een medicijn voorschrijven. Deze vinding heeft niet alleen voordelen voor de patiënt, maar draagt ook bij aan het groeiende maatschappelijke probleem van antibiotica-resistentie. Door toenemende resistentie kunnen in 2050 naar schatting 10 miljoen mensen overlijden aan een eenvoudige infectie.

WIE
BiosparQ is een niet-beursgenoteerd in-vitrodiagnostiekbedrijf in Leiden, dat zich toelegt op gezondheidszorgprofessionals. In 2018 creëerde het een toeleveringsketen van hightech leveranciers ter voorbereiding op productiekwalificatie.

MAATSCHAPPELIJK BELANG
Dit hightech-project zou een enorme maatschappelijke en financiële impact hebben op de volksgezondheid op lange termijn. De potentie zit in zaken als de snelheid van diagnosticeren, het verminderen van ziekenhuisopnames, het verlagen van de zorgkosten en de lagere investeringskosten voor laboratoria. Bovendien helpt de methode om antimicrobiële resistentie (AMR) terug te dringen. Met hulp van een breed consortium van artsen, zorgverzekeraars, overheden en marketeers met kennis van de medische markt is een zeer sterke business case te ontwikkelen.