Elemental Water Makers (Den Haag): duurzame watervoorziening via zon, zee en wind

Wij hebben een systeem ontwikkeld waarbij onder hoge druk – via omgekeerde osmose – zout water kan worden ontzilt tot zoet water. Ons systeem wordt aangedreven door duurzame energie, door gebruik te maken van overvloedige natuurlijke middelen: zonlicht en zeewater en is dus zowel duurzaam als betrouwbaar en betaalbaar. Voor het proces is drie keer minder energie nodig dan bij conventionele ontziltingsystemen. Het systeem is bovendien geschikt voor kleine gemeenschappen. De lokale bevolking kan het ontziltingsapparaat zelf onderhouden en exploiteren.

WAT
Productie van zoet water uit zout water. Ontzilting verloopt via een membraan waar zout water in gaat en zoet en zout water uitkomt (omgekeerde osmose). Het systeem benut zeewater en zonne-energie en is zowel duurzaam als betrouwbaar en betaalbaar. Voor het proces is drie keer minder energie nodig dan bij conventionele ontziltingsystemen. Er zijn drie soorten oplossingen. De meeste systemen werken op zwaartekracht, toepasbaar in gebieden met hoogteverschillen. Is er geen hoogteverschil op de locatie, dan is er een batterij-oplossing op zonne-energie. Optie drie maakt gebruik van een lokale energiebron. Het systeem is ook inzetbaar op atollen en eilanden.

WAAROM
Zonder zoet water is er geen leven mogelijk. Nu al kampt 4 miljard mensen met een watertekort. Dat zet de wereldwijde voedselvoorziening en productie van goederen onder druk. De toenemende bevolking en klimaatverandering versnellen dit nog eens. Bovendien ligt 50 procent van onze watervoetafdruk in landen met waterschaarste. Maar hoe kan water schaars zijn als 70 procent van de aarde uit water bestaat?  Daarmee ligt de sleutel bij zeewater. Maar conventionele ontzilting kan behoorlijk energie-intensief zijn met hoge operationele kosten. Elemental Water Makers biedt duurzame, efficiënte en eenvoudige oplossingen met een laag energieverbruik, zelfs op kleine schaal. En maakt dat mogelijk door gebruik te maken van zon, wind, golven, hoogteverschillen of lokaal beschikbare energie.

WIE
Elemental Water Makers, gevestigd in de Scheveningse haven, richt zich op klanten in 58 kleine eilanden in ontwikkelingslanden. Op plekken met veel toerisme, maar weinig zoet water. De jonge Delftse ingenieurs bieden duurzame oplossingen voor waterschaarste.

MAATSCHAPPELIJK BELANG
Met dit project onderschrijft EWM zijn missie om Nederland -als land van wateringenieurs en slim watermanagement- om te helpen bij het oplossen van waterschaarste. Niet alleen is dit project maatschappelijk heel relevant, maar het heeft ook een belangrijk economisch potentieel.  Met het juiste publiek-private netwerk kan EWM buitenlandse overheden en NGO’s als partners en klanten aan zich binden.