Hiberband (Amsterdam): satellietnetwerk voor Internet of Things (IoT)

Via een eigen satellietnetwerk – dat minstens eens per dag de hele wereld ziet - kan HiberBand allerlei sensoren en toepassingen uitlezen. Handig voor bedrijven die met hun fysieke spullen waar ook ter wereld (denk aan vrachtauto’s, treinwagons, gastanks, graansilo’s) willen communiceren om bijvoorbeeld te checken of er voldoende voorraad is en of er onderhoud nodig is. We brengen in feite pakketjes met data van plek A naar B en doen dat energiezuinig, goedkoop en wereldwijd. Die combinatie is uniek.

WAT
Disruptieve connectiviteit voor Internet of Things om sensoren en applicaties wereldwijd uit te lezen. In 2018 lanceerde Hiber twee eigen satellieten, die elk minstens eens per dag de hele wereld bereiken. Ze ontwikkelden een ‘communicatie-node’, die automatisch verbinding maakt met hun laagvliegende satellieten. Deze staat in de slaapstand totdat de satelliet voorbij vliegt. Via een gelicenseerde frequentie zendt hij op dat moment kort de data uit en gaat weer in de slaapmodus. Dit Low Power Global Area Network is vooral geschikt voor korte, niet spoedeisende berichten. Het is. startend vanaf € 6 per jaar, betaalbaar, energiezuinig en werkt op elke mogelijke locatie. Waar ook ter wereld.
 
WAAROM
Daar waar netwerken als GSM, wifi en bluetooth bij elkaar opgeteld een werelddekking hebben van 10 procent, bereikt Hiberband de rest van de wereld momenteel eens per dag. Het platform is duurzaam en verbruikt maar weinig energie. Applicaties en sensoren zijn voor 5 tot 10 jaar autonoom in het veld te zetten, zonder de batterijen te vervangen. Abonnementen zijn betaalbaar, waardoor het netwerk kansen biedt in gebieden met relatief lage inkomens. En over enige tijd zal Hiber ook vaker sensoren en applicaties uitlezen met hun satellietnetwerk, van eens per dag naar eens per uur.
 
WIE
Hiber is een Amsterdams bedrijf opgericht door ervaren ondernemers. Vorige bedrijven die ze oprichtten waren onder andere JustEat en Treatwell. Ook de voormalige CFO van Booking.com behoort onder zijn oprichters. Hiber heeft met 35 man een gedreven team vol technologische pioniers. Het bedrijf wil de wereld voorgoed veranderen, grenzen verleggen én daarmee het verschil maken.
 
MAATSCHAPPELIJK BELANG
Door de werelddekking van 100 procent en de laagdrempelige en betaalbare insteek zijn tal van maatschappelijke toepassingen mogelijk. Zoals die van het uitlezen van een grondwatersensor, waardoor boeren beter kunnen irrigeren, oogsten en bemesten. Een klant van Hiber is bijvoorbeeld een leverancier van zaden, die bij het product een IoT-app levert. Boeren in Afrika kunnen daarmee hun oogst met 200 procent vergroten. Ook in de logistieke markt en generieke asset management liggen volop kansen voor het bedrijf. Hiber werkt samen met toonaangevende ruimtevaartinstituten en de ESA om hun producten verder te ontwikkelen.