Ioniqa PET Upcycling (Eindhoven): chemische recyclingmethode voor PET-plastic afval

Met onze chemische recycling-methode voor PET-afval kan tot 25% van de wereldwijde plasticproductie oneindig worden ge-upcycled. De kwaliteit van deze nieuw geproduceerde PET is bovendien gelijkwaardig aan dat geproduceerd uit olie, terwijl de footprint 75% lager is dan bij plastic uit olie. Met deze techniek wordt het voor het eerst echt mogelijk om de productie en verwerking van plastic volledig circulair te maken.

WAT
Chemische recycling-methode voor PET-afval die 25 procent van de wereldwijde plasticproductie oneindig kan upcyclen. Uit verwerking ontstaan waardevolle BHET-korrels waaruit kwalitatief gelijkwaardige, nieuwe PET te produceren is. De innovatieve katalysator herkent verontreinigingen en laagwaardig materiaal. Hierdoor is het voor het eerst echt mogelijk om plasticproductie volledig circulair te maken. En dan ook nog op een energiezuinige manier, met een CO₂-footprint die 75 procent lager is dan bij PET uit olie.

WAAROM
90 procent van ons plastic wordt nog niet gerecycled en 10 procent verdwijnt zelfs in de oceanen. Ioniqa verduurzaamt ons plastic concurrerend. Het is goedkoper dan bioplastics en is niet afhankelijk van fluctuerende olieprijzen. De techniek is stap voor stap ontwikkeld tot een industrieel proces en een business case waarin people, planet en profit mooi met elkaar samenhangen. Ioniqa exploiteert een 10k ton demonstratiefabriek en werkt aan verhoging van de productie-efficiëntie. De methode levert een concrete en belangrijke bijdrage aan het realiseren van de circulaire economie.  

WIE
Ioniqa Technologies is een clean-tech spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven. Het bedrijf is gespecialiseerd in het creëren van waarde uit PET-afval en gebruikt daarvoor eigen circulaire technologie.

MAATSCHAPPELIJK BELANG
Het proces is niet afhankelijk van de sterk fluctuerende olieprijzen; prijzen zijn daardoor relatief laag en stabiel. Ioniqa werkt samen met PET-producenten Indorama, Coca Cola en Unilever. Unilever wil in 2025 alleen nog maar herbruikbare plastic verpakkingen gebruiken. Het product biedt Nederland de kans om een bredere leiderschapspositie te ontwikkelen bij PET-recycling. Ook zijn er mogelijkheden om het (Europese) plastic afvalscheidingsproces te verbeteren. Bijvoorbeeld via een hub in de Rotterdamse haven met Nederland als circulair doorvoerland. De  technologie is uit te breiden naar textielrecycling.