Leadax (Wapenveld): het nieuwe lood: een circulaire vervanger van lood

Leadax is eerste circulaire en duurzame vervanger voor het giftige en zware metaal lood. Het wordt gemaakt uit een reststroom (folie van veiligheidsglas in de bouw en de auto-industrie) die voorheen niet was te hergebruiken en is zelf ook weer recyclebaar. Ook is het lichter in gebruik en goedkoper. Omdat het ook nog eens sneller te verwerken is, gaan de verwerkingskosten omlaag. Het streven is om al het lood in de bouwwereld (ca. 15 miljoen vierkante meter) te gaan vervangen en daarmee een nieuwe wereldwijde standaard /soortnaam te worden.

WAT
Volledig circulaire bouwmaterialen, vervaardigd uit reststroom. Deze reststroom (folie van veiligheidsglas in de bouw en de auto-industrie) was voorheen niet te hergebruiken. Dit levert wereldwijd 1 miljard kg bruikbaar afval per jaar op. En dit gebruikt Leadax als basismateriaal voor o.a een loodvervanger. De loodvervanger is 53 procent groener dan lood en is zelf ook weer recyclebaar en opnieuw te gebruiken als loodvervanger. Leadax - het nieuwe lood - wordt vooral toegepast op daken, gevels en schoorstenen als waterkering. De missie van het bedrijf: vanaf 2030 geen lood meer gebruiken in en om het huis.

WAAROM
Leadax is een circulair product, gemaakt uit een afvalstroom. En in tegenstelling tot traditionele waterkerende materialen is het geen toxisch zwaar metaal. Het heeft geen schadelijke effecten op gezondheid en milieu en draagt daarmee bij aan de verduurzaming van de wereld. Leadax is de eerste loodvervanger ter wereld met dezelfde eigenschappen als traditioneel lood. Ook is het lichter in gebruik en goedkoper. Omdat het ook nog eens sneller te verwerken is, gaan de verwerkingskosten omlaag.

WIE
De makers van Leadax uit Wapenveld hebben ruime ervaring met de productie van membranen in algemene zin en loodvervangers in het bijzonder. Zij ontwikkelden een circulaire, niet toxische loodvervanger voor toepassing op daken, spouwmuren en schoorstenen.

MAATSCHAPPELIJK BELANG
Leadax is innovatief, levert een belangrijke bijdrage aan maatschappelijke uitdagingen en is economisch rendabel. Het bedrijf heeft een creatieve oplossing gevonden voor hergebruik van afvalmateriaal en is een belangrijk voorbeeld voor de circulaire economie. Bovendien is het niet toxisch. Het bedrijf werkt samen met Cleantech, Hogeschool Utrecht en Saxion. Er lopen diverse octrooien, waarmee in de nabije toekomst nieuwe circulaire producten gelanceerd worden. In 2020 wordt bedekking voor platte daken geïntroduceerd uit dezelfde afvalstroom en aan het einde van de levensduur is het weer te hergebruiken. De marktpotentie voor roofing is 750 miljoen m2 wereldwijd.

Het bedrijf is reeds actief in 35 landen.