Lightyear (Atlas Technologies, Helmond): elektrische familieauto op zonne-energie

De Lightyear One is de eerste commerciële zonne-elektrische gezinsauto ter wereld. De auto heeft niet alleen een accu die met een gewone 230V-stekker in acht uur kan worden opgeladen, de auto kan ook opladen door middel van speciale zonnecellen op het dak en motorkap, waardoor er – puur op zelf-gegenereerde zonne-energie - tot 20.000 km per jaar kan worden gereden. En de Lightyear One heeft tot 7 keer minder CO₂-uitstoot dan de huidige elektrische auto’s, omdat de auto zijn eigen elektriciteit opwekt.

WAT
Prototype voor een commerciële elektrische familie-auto met 5 zitplaatsen. De auto heeft zonnecellen op het dak en de motorkap die de auto de hele dag opladen. Op zonne-energie kan de auto 20.000 kilometer per jaar rijden met een maximum van 180 km/u. Onder de Nederlandse zon haalt de auto 10.000 kilometer per jaar. Lightyear One laadt sneller via zonlicht op dan de meeste elektrische auto’s en is ook oplaadbaar bij  oplaadpunten.

WAAROM
De Lightyear One heeft tot 7 keer minder CO₂-uitstoot dan de huidige elektrische auto’s, omdat de auto zijn eigen elektriciteit opwekt. De aanschafprijs is nu nog aan de erg hoge kant: €119K ex btw. Hiervoor zijn inmiddels bijna 100 auto’s verkocht, die in 2020 op de markt komen.
Bedenker Atlas Technologies wil in 2035 evenveel vergroend hebben als alle auto’s op de wereld in 1 jaar bij elkaar rijden: 9,46 biljoen kilometer, oftewel 1 lichtjaar.

WIE
Atlas Technologies is opgezet door oud-studenten van de TU Eindhoven, die aan de solar races-projecten hebben gewerkt. Atlas ziet zichzelf meer als een groen mobiliteitsplatform dan als een autoproducent.

MAATSCHAPPELIJK BELANG
De huidige categorieën kopers (zonne-energie pr, gadget en auto-verzamelaars) vormen een goede referentie voor het succes van Lightyear One. Om de omvang van de potentiële markt te vergroten is uitbreiding naar markten in het Midden-Oosten en Australië een goed idee. Daar is volop zon en dito koopkracht. De Lightyear One getuigt van veel durf en pionierschap. Door het Eindhovense solar race-team bekleedt Nederland nu de positie van ongeslagen wereldkampioen.